Frågor och svar om otrohet

7 Feb 2004, 12:47 199
Tjej, 0 år
Question


Varför är man otrogen?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget enkelt svar på denna fråga utan anledningarna varierar från person till person. För att hitta orsaken till en en specifik otrohet får man titta både på personen som varit otrogen, och förhållandet som personen lever i. Otrohet sker nämligen inte av en slump enligt min erfarenhet. Utan det finns en anledning till att en person väljer att vara otrogen, för det är faktiskt ett val man gör. Det behöver inte betyda att man som person upplever det valet, utan vissa kan beskriva det som att "det bara hände". Men jobbar man tex i en samtalskontakt med personen som varit otrogen och även med dennes partner, så finns det enligt min efarenhet alltid en orsak som alltså är unik för varje situation. Och den orsaken blir oftast uppenbar för både personen ifråga och dennes partner.
Otrohet är generellt ingen bra lösning på varken personliga problem eller problem i ett förhållande. Men i vissa situationer så kan en otrohet sätta fingret på problem som funnits under en längre tid inom personen som varit otrogen, och/eller i förhållandet. Om båda är villiga att arbeta med det som hänt och den problematik som man efter ett tag kommer fram till ligger till grund för otroheten, så kan det bli så att man som par kan gå starkare ur krisen. Men det kräver ett hårt arbete, en kärlek till varandra i botten, en vilja att ge det hela en chans, och oftast en hel del hjälp av en professionell samtalsterapeut.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar