Frågor och svar om svek

13 Feb 2004, 22:14 135
Tjej, 0 år
Question


Jag är tillsammans med min kille sen 2 år tillbaka, jag älskar honom och han älskar mig, men saken är den att han träffade sin ex. för ett halvårsen i hans lägenhet där jag fångade dem, han hade snackat så mycket skit om henne till mig, men ändå hamnade hon hos honom. Jag och min kille hade bråkat den kvällen jättemycket, över natten hade han ringt till sin ex och velat träffa henne, på morgonen gick hon till honom och när jag kom in hos han blev jag chockad, ledsen när jag såg henne, hon sa att det ej hade hänt nått mellan dem, jag slängde ut henne från lägenheten, ja ville fråga ut min kille men han sa oxo att det ej hade hänt nått, okej hon hade jacka på sig, men tänk om dem kysst varann? Inte nog med det så hade han köpt en ros till henne oxo. Jag var så sårad men ändå dumpade jag min kille, han ringde till mig dygnet runt o ville ha tillbaka mig, jag hade inget val eftersom jag älskade honom så mycket så efter 2 veckor blev vi tillsammans igen. Men nu kommer detta tillbaka till mig, jag undrar själv och plus bråkar med honom jämt om detta, att varför han ringde till henne överhuvudtaget, men det enda svaret jag får är att han varit dum! Snälla vad skall jag göra? Jag mår inte bra, jag har fått dåligt självförtroende fastän varje gång jag går ut är det alltid nån som flörtar med mej eller kommer fram till mig..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du säger att du inte hade något val än att gå tillbaka till honom, men om du tänker efter så stämmer inte det. Så länge som man inte utsätts för hot och fara som kan göra att man inte kan välja så är det ändå ett fritt val att gå tillbaka till en partner efter en sådan här händelse. När du gjorde det valet så innebar det också att du valde att gå tillbaka med insikten att han träffat sitt ex. Det valet har du gjort och det måste du försöka erkänna inför dig själv, och inte skjuta ifrån dig genom att säga att du inte hade något val bara för att han ville ha dig tillbaks, eller för att du älskar honom. För om du går runt och ser det som att du inte hade något val och du bara gick tillbaka för att han tjatade, eller för att kärleken till honom tvingade dig, så har du gått in i den här relation halvhjärtat, och halvhjärtade försök brukar inte lyckas. Så, börja med att erkänna för dig själv att du faktiskt valde själv att gå tillbaka.

Nu står du inför en liknande situation där du återigen har några val att göra. Du ska välja om du tror på honom eller inte, du ska välja om du ska släppa den här händelsen eller låta det fortsätta att plåga er båda, du ska välja om du vill fortsätta vara tillsammans med honom. Allt detta är dina val som du har framför dig, och vad det sannolikt handlar om för dig är att erkänna för dig själv att du faktiskt måste göra dom här valen om du/ni ska kunna gå vidare. Ibland när man hamar i en situation där man känner sig sviken i en relation är det nämligen väldigt lätt att man klamrar sig kvar vid händelsen och liksom fastnar i att känna sig utsatt, varför man helt enkelt vägrar att välja. Det är förvisso helt naturligt under en period, men till slut måste man ändå välja ifall man skall arbeta för att komma över det hela och därmed ge relationen en ärlig chans, eller om man helt enkelt inte klarar det och därför väljer att lämna relationen istället. För i sanningens namn så är det ingen lösning att klamra sig fast vid det som hänt och samtidigt vara kvar i relationen. För i dom situationerna kvittar det nästan vad partnern säger eller hur han/hon förklarar det hela. Den som klamrar sig fast i att känna sig sviken kommer ändå aldrig att tro på det, då personen helt enkelt inte väljer att arbeta för att släppa det.

Så, andra steget för dig är att fundera över vad DU egentligen vill med den här relationen och vad som krävs för dig för att du ska kunna tro på vad han säger, nämligen att ingenting hände. Om du inte hittar något realistiskt han kan göra för att du ska tro på honom så är det ett tecken på att du har fastnat i att känna dig sviken och som ett offer, och då bör du göra något åt det. Men kanske är det så att du helt enkelt varken har lust eller ork till det och då kanske du istället väljer att lämna din kille då du varken kan tro på honom eller förlåta honom ifall han nu verkligen svikit dig. Valen är dina, och det är du som måste göra dom hur tufft det än känns. Så sätt igång och fundera, känn efter och prata gärna med din kille om detta så kan du komma ett steg närmare lösningen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar