Frågor och svar om kompis

13 Feb 2004, 22:31 229
Tjej, 0 år
Question


ni ger ofta rådet att man ska gå med sin kompis till t ex en kurator så att hon/han får hjälp.. men jag skulle aldrig vilja göra det för det för det skulle kännas som ett intrång i nåns privata. är jag konstig som tänker så? jag tycker att kompis är kompis och inte psykolog o att om man har problem som kräver sån hjälp så ska man vända sig till experterna som kan sånt. jag skulle inte heller vilja att nån kompis följde med mig, faktum är att jag gått hos kurator utan att nån kompis överhuvudtaget ens vetat om det. skulle va intressant att få höra synpunkter!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här med att gå till kurator kan kännas olika svårt för olika personer. När jag ger det rådet så handlar det ofta om att visa på möjligheten att ta med en kompis om man tycker det känns svårt eller jobbigt att gå själv. Därmed inte sagt att kompisen behöver vara med i fortsättningen eller ens under första samtalet. Men om man är väldigt nervös och tycker det känns främmande att gå till en kurator så kan det ibland kännas lättare om man har någon med sig i väntrummet, eller med inne en liten stund.
Som kurator försöker man alltid stötta personen ifråga så han/hon ska våga komma utan kompis, men om valet står mellan att personen kommer med en kompis, eller inte kommer alls, så är valet enkelt. Därmed inte sagt att kompisen ska ha rollen som expert, eller hjälpa till i själva samtalen. Det är defintivt inte en kompis roll, men att fungera som allmänt stöd, och ingjuta mod nog att gå och söka hjälp om nu personen själv inte vågar, är något kompiar ibland kan göra för varandra enligt min erfarenhet.

För personer som inte tycker det är svårt eller nervöst att gå och söka hjälp så finns det ingen anledning att ta med en kompis. Om man berättar för kompisarna att man går hos kurator är också upp till var och en. Det måste var och en få bestämma och det finns inget som är mer rätt än något annat i det fallet. Men som sagt, det råd du tar upp gäller alltså dom personer som inte vågar söka hjälp själva och därför behöver lite stöd på vägen. Och tyvärr är det alltför många som är i den situationen. Sedan är det som sagt inte alltid så att kompisen vill följa med, bla av skäl som du anger, men det måste vara upp till kompisen att svara på. Min ambition är att visa på möjligheten att söka hjälp och att man är välkommen även om man inte klarar att gå på egen hand.
Hoppas det blivit lite tydligare för dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar