Frågor och svar om preventivmedel

29 Feb 2004, 08:51 549
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag har använt p-piller i nästan ett år men slutade med dem för några månader sen eftersom jag aldrig kan komma ihåg att ta dem. Jag rådfrågade en barnmorska och beslöt mig för att sätta in p-stav istället. Men för ett tag sen läste jag i en artikel att om man har stora problem med PMS (vilket jag har) kan det förvärras av att använda preventivmedel med bara gulkroppshormon. I artikeln pratade man om gestagen men etonogestrel som finns i den p-stav jag har recept på är väl också gulkroppshormon?
Är det samma risk med det som med gestagen? Finns det något annat alternativ förutom piller, stav, spruta eller spiral? Har hört om p-plåster, men går det att få, och hur säkert är det i så fall?

Svar

Etonogestrel som finns i p-staven, Implanon, är ett gestagen dvs gulkroppshormon. Det finns olika sorters gestagen som kan ha lite olika effekt på humöret.
P-plåster, Evra. är lika säkert som p-piller men lättare att komma ihåg eftersom man byter plåster bara en gång per vecka. Plåstret ger också jämnare hormonnivåer än p-piller vilket kan ha en positiv effekt på till exempel PMS. Evra kan du få på recept från din barnmorska eller gynekolog.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar