Frågor och svar om kärleksrelationer

21 Feb 2004, 10:10 214
Tjej, 0 år
Question


Hej på er!
Jag har en liten fråga.
Kan man vara kär och i hop med en som är ca 4 år äldre när man är bara 12 år?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Är man vuxen är en åldersskillnad på 4 år inget märkvärdigt, men när man är tonåring så blir det oftast stor skillnad. Så skillanderna mellan en 12-åring och en 16-åring brukar göra att det inte alltid är så lämpligt att man är ihop. I och med att man lever så olika liv och oftast har så olika intressen och kompisar så brukar det många gånger vara svårt att få ett sådant förhållande att funka också. Risken finns ju också att den yngre blir utnyttjad av den äldre då många yngre ser upp till äldre, varför situation inte är jämlik.

Ja, nu har jag pekat på alla svårigheter, men därmed inte sagt att man inte kan bli kär i en 16-åring när man är 12, eller att det är omöjligt att vara ihop. Men enligt min erfarenhet så är det sällan det funkar. Dom flesta vuxna vet detta och därför är det många föräldrar som är emot det också. Men som sagt, omöjligt är det inte om den som är äldre verkligen är ärlig och ansvarsfull.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar