Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

28 Feb 2004, 13:45 453
Annat, 0 år
Question


Jag har läst på flera ställen att man räknas som pedofil om man är 16 år och äldre och tänder på en som är 13 år och yngre men det måste dock vara minst fem års skillnad. Stämmer det verkligen för det finns ju 13-åringar som ser mycket äldre ut än vad dom är. Om en 18-årig kille har sex med en 13-årig tjej som ser ut som 15 räknas han som pedofil då?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att vara pedofil innebär att man har en allvarlig psykisk störning som gör att man har ett sjukligt sexuellt intresse för barn.
Att en 18-årig kille någon gång i sitt liv träffar en yngre tjej och blir tänd på henne, har därför inget med pedofili att göra. Inte heller gäller den åldersgräns som du beskrivit först i ditt brev. Utan det är som sagt en allvarlig psykisk störning som präglar hela personligheten, varför det alltså inte går att använda diagnosen pedofili i samband med sexuell upphetsning i ungdomsåren där många försöker verka och se äldre ut än dom egentligen är.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar