Frågor och svar om kärleksrelationer

28 Feb 2004, 13:54 316
Tjej, 0 år
Question


ja undrar när det är vanligast att man förlovar sig jag är ihop med en kille han ska fylla 20 och ja ska fylla 18 jag älskar honom så vi har varit ihop i 2 år och 2 månader

kramar

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag har ingen tillgänglig statistik när det gäller den vanligaste åldern för förlovning. Men min efarenhet är att det skiftar väldigt mycket. Förlovning är ju egentligen tänkt som ett "förstadie" till äktenskap, varför vissa väljer att förlova sig först när dom bestämt sig för att gifta sig, emedan andra förlovar sig och förblir förlovade utan att någonsin gifta sig. Generellt så är min erfarenhet att man brukar vara en bra bit in i 20-åren när man förlovar sig första gången, men det finns dom som förlovar sig tidigare, och det finns dom som är betydligt äldre. Sedan finns självklart dom också som aldrig förlovar sig då dom tycker det är en meningslös handling.

Så, när det gäller förlovning måste ni gå på era egna känslor. För oavsett om det hade funnit statistik eller inte så är det ju era liv det handlar om, varför det inte borde spela någon roll när och hur andra gör. Det är ni som ska bestämma och inga andra. Men för att fatta beslut i sådana här frågor, kan man behöva tänka igenom olika saker så man inte gör något förhastat. Exempel på frågor man kan ställa sig är tex:
Vad finns det för skäl till att jag/vi skulle förlova mig/oss?
Vad är det jag/vi vill uppnå genom att förlova mig/oss?
Hur ser jag/vi på förlovning, vad betyder det egentligen?
Tror jag/vi att något skall förändras i och med en förlovning?

Ja, det finns många frågor som kan vara bra att ställa till sig själv och sin partner innan man bestämmer sig, men det viktigaste är att man går på sina egna känslor.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar