Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

6 Mar 2004, 11:22 158
Tjej, 0 år
Question


Undrar vad det är för skillnad på en kurator och psykolog?
Gick vid en kurator för ett tag sen men han blev *lite* närgången så jag sprang därifrån och har inte gått tillbaka dit, det var läskigt, riktigt läskigt. Får han göra så?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, en kurator får absolut inte göra närmanden mot den personen han/hon träffar. Så om du upplever att han gjorde ett närmande mot dig ska du absolut reagera. Nu vet jag inte i vilket sammanhang du träffat den här kuratorn, men om det var skolkuratorn kan du gå och prata med rektorn, och var det någon annan kurator kan du berätta det för den som är chef där. Dom vet sedan hur man hanterar sådant här.
Nu har du inte heller sagt hur gammal du är, varför det är svårt för mig att bedömma huruvida du klarar det här själv eller inte. Men tycker du det känns svårt att ta kontakt med rektor eller motsvarande så kan du prata med dina föräldrar, en lärare eller någon annan vuxen du litar på och berätta för henne/honom vad det var han gjorde. Sedan kan den personen ta rätt kontakt så du slipper att göra det ensam.

Generellt så är det väldigt ovanligt att kuratorer och psykologer gör övertramp och blir närgångna på ett felaktigt sätt. Men känner man sig utsatt så ska man självklart anmäla det till närmast ansvarig. Är övertrampet så pass grovt att man känner sig sexuellt trakasserad eller på annat sätt hotad så ska man polisanmäla det. Men, som tur är så är det här något som är ytterst ovanligt.

Skillnaden mellan en kurator och en psykolog är deras utbildning. En kurator har normalt en socionomexamen i botten, emedan en psykolog har en psykologexamen i botten. Lite förenklat kan man säga att en kurator mer läser om hur människan fungerar i samhället, och de lagar, regler och system som finns för att man ska kunna stötta människor som har det svårt, emedan en psykolog mer läser om hur människan utvecklas och fungerar i sitt psyke. En psykolog lär sig också behandlingsmetoder för att kunna behandla psykiska problem. En socionom lär sig tillräckligt om människan för att kunna ha stödkontakter, men ingen regelrätt behandling. Det finns dock socionomer som vidareutbildar sig inom tex området psykoterapi och som därför får jobba med behandling, så det ser lite olika ut från person till person.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar