Frågor och svar om svartsjuka

6 Mar 2004, 11:50 160
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag har just gjort slut med min pojkvän. vi var tillsammans i 3 år men efter 1,5 år började han bli svartsjuk och försökt hindra mig från att ha urringade tröjor och prata för mycket med andra killar han har även kallat mig för otrogen fast jag aldrig skulle vara det.... vi har haft hundratals bråk om detta genom åren, men även om andra småsaker. vi har haft väldigt svårt att hålla sams och mina känslor för honom har svajat upp och ner. han är en väldigt osäker person och har hela tiden krävt bekräftelse på att jag älskar honom. jag har älskat honom jättemycket hela tiden men orkar inte längre. har jag gjort rätt i att göra slut?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att den ena parten i ett förhållande försöker begränsa och styra den andra parten på det sätt som du beskriver är allvarligt enligt min erfarenhet. Det leder ofta till bråk och om personen som lider av denna typen av svartsjuka inte tar tag i problemet så är det lätt hänt att det blir värre och värre, och i en hel del fall går det över till både fysisk och allvarlig psykisk misshandel. Lever man för länge i ett sådant förhållande finns det risk för att man blir psysiskt nerbruten och tappar självförtroendet, varför det kan bli väldigt svårt att bryta sig ur förhållandet även om det är både skadligt och farligt för en själv.
Därmed inte sagt att alla förhållande där svartsjuka är ett problem går åt det hållet, men avgörande är om personen själv inser att han/hon har problem och försöker göra något åt det. I dom allra flesta fall så saknar personerna i fråga den insikten och lägger istället hela skulden på den andre.
"Om du bara slutar klä dig så där så är det inga problem."
"Om du bara slutar prata med andra killar/tjejer så är det inga problem."
"Om du bara slutar att titta och flirta med andra så är det inga problem."
"Om du bara slutar att gå ut själv när inte jag är med så är det inga problem."

Ja, så kan det hålla på i oändlighet så länge som personen själv inte inser att problemet ligger hos honom/henne och inte hos partnern. Men som sagt, i dom flesta fall saknar personen som lider av svartsjuka insikt om problemet, utan tror att allt ordnar sig bara den andre beteer sig på det sätt som han/hon bestämmer.
Om personen som är svartsjuk förstår att han/hon har problem som han/hon måste göra något åt, och söker hjälp för detta, då kan förhållandet ha en chans. Men så länge som personen fortsätter att försöka ändra på sin partner och vill kontrollera och styra, är förhållandet dödsdömt, och kan dessutom utgöra en risk för den andre partnern, speciellt om det handlar om att det är killen som är den svartsjuke.
Så, om du känner dig osäker på om du gjorde rätt tycker jag du ska fråga dig själv ifall din kille verkar ha kommit till insikt om sina problem under åren ni varit tillsammans? Har han förstått att problemet finns inne i honom och inte hos dig? Har han sökt hjälp för att komma tillrätta med sin svartsjuka?
Är svaret på en eller flera av frågorna nej, så finns det sannolikt ingen framtid för er två. Tvärtom så finns det istället en risk för dig om du väljer att vara tillsammans med honom, och den risken ska du inte underskatta. För även om det inte behöver gå så långt att han blir våldsam så är det illa nog att han vill kontrollera ditt beteende och ditt utseende. Det kommer skada dig i längden om du väljer att bli tillsammans med honom igen. Så, så länge som han inte söker hjälp och verkligen förändrar sig, vilket kommer ta tid, bör du stå fast vid ditt beslut även om det kan kännas svårt. För svårt kan det bli då det inte är ovanligt att den som är svartsjuk gör allt för att övertyga sitt ex om att allt kommer bli annorlunda om bara han/hon ger det hela en chans till. Men gå inte på det, för ingenting kommer bli annorlunda så länge som han inte inser att det är han som har problem, och att han måste göra något åt det innan han kan gå in i en relation. Och det tar som sagt tid att göra den typen av förändringar och kräver mycket arbete.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar