Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

6 Mar 2004, 12:05 147
Tjej, 0 år
Question


Hur ofta blir vårdpersonal, allt ifrån läkare till sjuksköterska, undersköterska, biträden, läkarsekreterare påminda om sin tystnadsplikt? För det blir de väl?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget system för att vårdpersonal ska bli påminda om sin tystnadsplikt, utan det får man lära sig när man utbildar sig. När man sedan är ute och arbetar inom vården så är det som en självskriven regel att man har tystnadsplikt. Det kan dock förekomma att man går vissa vidareutbildningar på arbetstid för att lära sig mer om reglerna kring tystnadsplikten. Ibland kan man också hamna i vissa situationer där det inte är helt självklart hur man ska bete sig när det gäller tystnadsplikten, och då kan man gå tillbaka och läsa i föreskrifterna och tex diskutera med någon av sina kolleger, eller i sitt arbetsteam för att komma fram till hur man ska göra. När det kommer nya föreskrifter eller det görs förändringar så brukar man också ta del av dom och läsa in sig på det nya. Så på detta sättet håller man det hela tiden aktuellt. Men det finns alltså inget system som säger att man tex ska bli påmind en gång om året, utan det är allas ansvar att hålla sig uppdaterad när det gäller tystnadsplikten och följa dom regler som finns.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar