Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

6 Mar 2004, 12:39 184
Annat, 0 år
Question


Hej! Detta är en fråga om tystnadsplikt och sekretess. Jag besökte min gynekolog men ett par veckors mellanrum och vid det första tillfället lämnade jag tydligen (vilket visade sig vid det andra besöket)fel uppgifter. Jag var alltså inte medveten om det. Misstaget rättades dock till men jag vet att han förde in mina uppgifter om rättesle i journalen. Jag har fullt förtroende för min gynokolog men på hans klinik jobbar tre kvinnliga medarbetare (jag antar skjuksköterskor och ev läkarsekreterare) som jag inte vet om jag kan lita på fullt ut. Min man har ett betydelsefullt jobb här i stan och vårt namn är ovanligt, många känner till det och även min man. Naturligtvis finns en möjliget att någon av dessa medarbetare känner till någon på företaget eller kanske någon av våra vänner... det vore en katastrof om den felaktiga uppgiften kommit ut. Har något "snaskigt" kommit ut till en person... brukar ju sådant sprida sig som en "prärieeld". Hur mycket kan man lita på sjukpersonalen? Jag bryr mitt huvud med detta varje sekund och har en fruktansvärd ångest. Tror du jag kan släppa mina tankar? Jag är kanske lite för gammal för att skriva på denna sajt men jag vet faktiskt inte var jag ska vända mig. Jag är mycket tacksam för ditt svar. Hälsningar en mycket orolig mamma.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Enligt min erfarenhet är det extremt ovanligt att någon som arbetar på en mottagning lämnar ut känslig information om en patient till utomstående. Jag har faktiskt aldrig stött på det, varför du inte borde ha något att oroa dig för.
Men om dina tankar på detta plågar dig, föreslår jag att du helt enkelt kontaktar din gynekolog och berättar om din oro. Din gynekolog har alla möjligheter i världen att "påminna" sina medarbetare om vikten av att hålla på tystnadsplikten. För även om det sannolikt inte behövs, utan man kan utgå från att dom är professionella, så kan det troligtvis kännas lugnande för dig om du vet att din gynekolog lagt lite extra energi på att skydda dig och din familj i det här sammanhanget.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar