Frågor och svar om kontakt

7 Mar 2004, 12:47 98
Annat, 0 år
Question


När man sitter på bussen och slöar så burkar det ju alltid hoppa in nån trevlig nya tjej i bussen. Vågar man hälsa på dem och börja prata eller tror du det skulle kännas påträngande?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Generellt så är människor i Sverige ganska dåliga på att ta dom där spontana kontakterna med varandra. Det är som om det finns en massa outtalade regler om att man bara ska hälsa på och prata med dom man känner. Så, det är alltså inte så vanligt att personer börjar prata med okända på tex bussen. Men min erfarenhet är att när man väl gör det så blir oftast personerna glada, dvs om man gör det på ett trevligt sätt. Däremot så är det ganska vanligt att vissa blir lite misstänksamma till att börja med innan dom förstår att man har ett ärligt och gott uppsåt.
Så, mitt råd är att du absolut ska börja hälsa och prata med tjejer du blir nyfiken på om du spontant känner för att göra det. Bli dock inte alltför nedstämd om vissa blir både misstänksamma eller avvisande, för det händer som sagt då många är ovana vid situationen. Och om någon visar att dom vill vara ifred eller anser dig påträngande så får du försöka respektera det och dra dig tillbaka även om du vet med dig själv att det inte var din avsikt. Och så länge som du gör det med en öppenhet och nyfikenhet och det inte handlar om att ragga eller på något sätt bete sig plumpt så tycker jag du ska köra på. Det är som sagt alldeles för få som pratar spontant med andra, så välkommen i klubben om du tillhör en av dom som också tycker om att prata med andra även om du inte känner dom.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar