Frågor och svar om första gången

13 Mar 2004, 10:44 275
Tjej, 0 år
Question


Gör det ont när man har sex?. Hur vet man att man är redo?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är lite olika det här med om det gör ont eller inte. En del tjejer tycker det gör ganska ont, emedan andra inte tycker det känns någonting. Skillnaden kan bero på hur pass uttänjd mödomshinnan är, för den kan nämligen påverkas genom att man tex använder tamponger, eller att man tex onanerar med fingrarna i slidan. Men skillnaden beror också till stor del på hur man har sitt fösta samlag. Om man känner sig trygg med sin partner så känner man sig oftast mer avslappnad, vilket gör att det gör mindre ont. Om man har ett ordentligt förspel där man gör det skönt för varandra, så bidrar det inte bara till att man är mer avslappnad, utan det gör också att killen får tillräckligt stånd, och att tjejen blir tillräckligt våt i slidan, vilket är en förutsättning för att det inte ska göra ont. Så, det finns alltså många saker som spelar roll för om det gör ont eller inte.

Som svar på din andra fråga skulle jag vilja säga att man vet när man känner sig redo, eftersom det helt enkelt känns så. Många gånger handlar det om att man känner att man träffat rätt person som man både är kär i och känner sig trygg med. Oftast har man också sex tillsammans utan att ha samlag en tid innan. Det betyder att man tex smeker varandra och på olika sätt lär sig varandras kroppar, tills man helt enkelt känner att man vill ha sex.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar