Frågor och svar om onani

14 Mar 2004, 15:29 194
Kille, 0 år
Question


Hur ofta bör man onanera,killar och tjejer??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget man bör när det gäller att onanera. Onanerar gör man när man har lust, och det kan variera väldigt mellan personer, men också från månad till månad för samma person. Det här betyder att en person kan onanera varje dag, eller till och med flera gånger om dagen under en period, sedan kan det komma en period där det avtar så personen kanske inte onanerar alls eller väldigt sällan, och sedan kan det skifta igen och lusten att onanera kommer tillbaka. Ja, så där kan det hålla på hela livet och variera.
Sedan finns det dom som aldrig har någon direkt lust att onanera, varför dom kanske provar lite i tonåren för att sedan aldrig onanera mer i livet. Vidare finns det dom som bara onanerar när dom inte har någon partner som dom har sex med.
För unga personer kan det också skifta väldigt mycket. Vissa börjar onanera väldigt tidigt, emedan andra inte onanerar förrän i övre tonåren, eller inte alls.

Som du förstår finns det alla varianter och det finns inget rätt och fel i detta med onani. Onani kan förvisso vara en bra hjälp för att lära känna sin egen kropp, och den kunskapen kan man ta med sig sedan när man har samlag med en partner, då man antingen kan smeka sig själv på det sätt man gillar, eller så kan man berätta för sin partner hur man vill bli smekt. Men har man ingen lust att onanera så är inte detta skäl nog för att man ska börja, varför man alltså alltid ska gå på sin egen känsla när det gäller onani. Känner man för att onanera så gör man det, känner man inte för det så låter man bli. Så enkelt är det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar