Frågor och svar om missnöje med kroppen

20 Mar 2004, 13:25 360
Kille, 0 år
Question


Jag går i 7:an och har en väldigt pipig röst. Kan man göra saker för att få rösten och bli starkare? Blir alla killars röster mörkare förr eller senare?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Killar kommer in i målbrottet under puberteten, och då mörknar rösten. Det är dock olika när detta händer. En del kommer i målbrottet redan i mellanstadiet, emedan andra kan passera högstadiet innan deras röst förändras. Så, du får försöka ha tålamod och vänta tills du själv hamnar i målbrottet.
Sedan finns det några saker man kan göra för att rösten ska bli starkare, och det handlar mycket om andningsteknik och att prata med det så kallade magstödet. Det är tekniker som talpedagoger och logopeder, men även sångpedagoger lär ut. Är du intresserad av detta så kan du höra efter om det finns någon logoped eller talpedagog på din skola, men annars som sagt är det bara för dig att vänta tills du kommer i målbrottet, för då löser sig sannolikt ditt problem.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar