Frågor och svar om familj

21 Mar 2004, 17:53 222
Tjej, 0 år
Question


Hej. Jag har ett ganska stort problem som har handlar om min familj. Som påverkar mig ganska mycket. Jag har förlorat kompisar, hoppat av skolan för jag inte orkade med det, pga. han, min pappa. Han förstör allting. Jag orkar verkligen inte vara kvar här. jag kan inte bo i samma hus som honom. Han förstör allting för mig och de andra i familjen, utan att han själv förstår det. Han har slagit mig en gång, och gjort andra grejor mot oss. Han blir helt galen så fort man gör något fel. Och jag törs/kan inte ta hem kompisar pga. han! Min mamma är rädd för honom, så rädd att hon inte ens kan lämna honom, Då är hon rädd att vi måste flytta härifrån, och att vi aldrig mer kommer att träffa honom, men mig gör det inget. jag vill bara bort härifrån. vad ska jag göra? HJÄLP mig. tack för en bra sida.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Så länge man själv är beroende av att bo hemma, så är man väldigt utsatt om någon utav föräldrarna brister i sin vuxenroll. Din pappa har självklart ingen rätt att begränsa dina möjligheter till att ha kompisar, och att slå dig är totalförbjudet.
Nu förstår jag att det inte är så enkelt så du bara kan gå till honom och säga till honom att sluta med det. Nej, ska man förändra sådana här saker krävs oftast att andra vuxna, utanför familjen blandar sig i, och antingen jobbar med hela familjen för att alla ska funka bättre tillsammans, eller hjälper barnen att få stopp på det jobbiga.

Nu vet jag inte vilken lösning som är bäst för dig eller för din familj i stort, utan det behöver man oftast prata om så man dels sätter sig in i situationen, men också att man diskuterar fram en plan för hur man ska förändra saker. Det här kan inte jag hjälpa dig med, utan du måste gå till en kurator eller socialsekreterare i din närhet. Du kan antingen vända dig till skolkuratorn, kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning, eller så ringer du direkt till socialtjänsten och ber att få prata med en socialsekreterare som jobbar med familjer. Om du väljer det sista kan du ringa kommunens växel som står på dom gröna sidorna i telefonkatalogen, och be dom koppla dig.

Men oavsett vem du vänder dig till så kan det kännas svårt att söka hjälp på egen hand när det handlar om att en förälder bär sig illa åt. Om det känns så för dig, så kan du försöka prata med din mamma. Kanske kan ni söka hjälp tillsammans och tillsammans gå till tex socialtjänsten. Funkar inte det så fråga någon annan vuxen som du känner förtroende för, det kan vara en lärare eller vem som helst.
Hoppas att du har ork att söka hjälp för så här ska du inte behöva ha det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar