Frågor och svar om dyslexi

27 Mar 2004, 09:52 144
Tjej, 0 år
Question


hej! jag är en tjej på 14år.
jag har inte dyselixi, men jag har anlag för det. jag tycker att det är jobbigt i skolan för jag inte förstår vad jag läser, jag tycker också att det är jobbiget att stå inför klassen och prata för alla tittar på mej och jag fattar inter vad jag pratar om.
snälla! hjälp mej jag behöver ett svar om hur jag kan göra

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Mitt råd är att du ber att få prata med din lärare i det ämnet där det här inträffar mest. Eller så pratar du med din klassföreståndare/huvudlärare eller vad det nu heter på din skola. Berätta för henne/honom hur du känner och hur jobbigt du tycker detta är, och fråga henne/honom om ni inte kan hitta någon annan lösning än att du måste stå inför hela klassen. Dessutom så kan du prata med henne/honom om vilken hjälp du kan få för att du ska förstå bättre vad det är du läser. Oftast finns det specialpedagoger och andra personer på en skola som är jätteduktiga när det gäller den här typen av problem, och av en sådan person skulle du kunna få stöttning så att du med tiden skulle kunna känna att det är helt okay att prata inför andra då du vet vad du pratar om.

Så, vänta inte med det här, utan välj ut en lämplig lärare att prata med och be om ett samtal på tu man hand, då läraren verkligen har tid att prata. För går du bara fram mitt emellan två lektioner så kan läraren känna sig för stressad för att lyssna ordentligt. Så därför är det bäst om du säger till att du vill ha en tid för samtal. Och om det känns okay för dig så prata gärna med dina föräldrar också om dina problem i skolan så kanske dom kan vara med också och stötta dig om du tycker det känns bäst.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar