Frågor och svar om att vara gravid

27 Mar 2004, 10:01 191
Tjej, 0 år
Question


Hejsan! Det är så att jag är gravid även fast jag har ätit p-piller.
Jag har tidigare gjort en abort och det var nog det jobbigaste jag någonsin gjort i mitt liv och vägrar att göra om d. Vad ska jag göra?? vad kommer man att få för bidrag?

17 åring

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns självklart en massa frågor som du har kring hur du ska kunna ta hand om barnet och vilket stöd du kan få från samhället både när det gäller ekonomi, utbildning och annat. Men det går tyvärr inte att svara på dina frågor utan att veta mer om hur din situation ser ut när det gäller tex boende, stöd från familj, barnets pappas möjligheter, din skolsituation osv, osv.
Så, mitt råd är att du genast vänder dig mödravårdcentralen och ber att dom hjälper dig med att komma i kontakt med en kurator inom det här området. Det finns oftast kuratorer som är kopplade till mödravårdscentralerna eller kvinnoklinikerna och dom är duktiga på att hjälpa till i sådana här lägen. En kurator kan alltså hjälpa dig att reda ut alla dom frågor som finns kring dina möjligheter att ta hand om ditt barn. Men det är viktigt att du får den här hjälpen direkt så du vet hur läget är, för det är stort nog att vara gravid utan att man ska gå och oroa sig för allt annat också. Så, ta kontakt med närmaste mödravårdscentral, eller gå till närmaste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn och barnmorskan där om du tycker det känns lättare. Det viktiga är att du vänder dig till någon som antingen kan hjälpa dig själv eller visa dig vidare till rätt person så du kan börja få klarhet i hur förutsättningarna ser ut och vad det här kommer att innebära för dig själv och ditt barn. Börja där, så ska du se att alla frågetecken rätar ut sig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar