Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

27 Mar 2004, 10:31 145
Annat, 0 år
Question


Hejsan, jag bara undrar vilket slags stöd man kan få från ungdomsmottagningen om man _planerar_ att bli gravid trots att man är ganska ung? Är ungdomsmottagningen emot det och kommer försöka få en på andra tankar, eller kan de stötta en i det val man har tagit?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ungdomsmottagning är inte till för att styra ungdomars liv, utan dom som jobbar där är så professionella att dom alltid försöker stötta även om ungdomar väljer vägar som man själv inte skulle valt personligen. För det är det som är skillnad mellan att vara en vän, eller vara en person som har det här som yrke. Som professionell kan du tycka en sak för dig själv som person, men du kan ändå hjälpa den som gör något annat på bästa sätt, för du vet att du inte sitter och jobbar för din egen skull, utan för att det ska bli så bra som möjligt för den du träffar.
Så, jag skulle bli mycket förvånad om någon på landets Ungdomsmottagningar skulle ihärdigt försöka få dig på andra tankar om du väl har bestämt dig för något som inte är brottsligt eller på andra sätt skadligt. Däremot så är det personalens skyldighet att ge dig alla för-, och nackdelar med det du planerar utifrån deras erfarenhet av att ha träffat personer som gjort som du vill göra. Skulle dom bara stötta utan att dela med sig av dom erfarenheter och den kunskap dom har, så skulle det vara lika fel det. För många gånger tar man som ung beslut utan att ha hela bilden klar för sig, då man helt enkelt inte hunnit skaffa sig dom erfarenheter som kan vara bra att ha när man ska bestämma sig. Och då är det självklart Ungdomsmottagningens skyldighet att försöka berätta om alla för-, och nackdelar som dom känner till och har erfarenhet av så du har en så bred bild som möjligt att fatta beslut utifrån. För om du stänger öronen och bara vill höra alla fördelar och få stöttning utan att någon berättar om problem som du kan komma att tvingas hantera och som du själv inte känner till, då skulle jag säga att ditt beslut inte är fattat på så goda grunder. Och i ett sådant läge kan man mer eller mindre försöka avråda personen till att genomföra det dom planerat tills dom fått den mognaden som gör att dom klarar att se hela verkligheten och inte bara en liten bild av den. Så det är alltså ett givande och tagande.
Du kan få hjälp och stöd av Ungdomsmottagningen men bäst för dig själv och för ditt framtida barn är om du är öppen för att lyssna på dom erfarenheter dom har, och dom för-, och nackdelar som ditt beslut kan föra med sig både för dig, pappan och barnet. För på det sättet har du bäst chans att hantera dom svårigheter som brukar uppstå när man väljer att skaffa barn tidigt, och som du rimligtvis inte kan känna till idag. Det betyder alltså inte att dom ska tala om för dig vad du ska göra, för beslutet är i sista hand ditt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar