Frågor och svar om sex

27 Mar 2004, 10:47 401
Tjej, 0 år
Question


Hejsan!!
jag undrar om det kan väckas åtal om en 30-årig man har haft sex med en mogen 14-årig tjej, även om 14-åringen varken uttnyttjades eller kände sej tvingad,om hon var med på det, och om båda tycker om varandra?

Mycket tacksam för svar

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Man kan definitivt väcka åtal mot en 30-åring som haft sex med en 14-åring. Huruvida tjejen är mogen eller ej, spelar mindre roll i sammanhanget, då 14-åringar fortfarande räknas som barn oavsett hur mogna dom försöker vara eller verkar vara. Att hon varit med på det är inte heller något avgörande för om man ska kunna bli åtalad eller ej. Hade hon inte varit med på det hade det ju varit våldtäkt oavsett vilken ålder hon haft. Så, när det gäller sex med underårig så är det enligt min erfarenhet alltför stor åldersskillnad i det här fallet, varför det är rimligt att utkräva ett ansvar från den som är 30 år och som enligt lagen borde veta bättre.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar