Frågor och svar om mobbning

28 Mar 2004, 11:38 184
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är en 14-årig kille. Jag vill på något sätt stoppa en kille i min klass som mobbar andra. Han är en riktig skithög som har slagit en mindre kille på specialhjälp och mobbar några stycken. Jag går nu i 7:an och vi var bästisar i 6:an. Jag har alltid varit emot mobbing och nu är vi ovänner och han gör saker mot mig, t.ex punkat min cykel. Har ni några tips på hur jag ska få hans två "tjänare" som alltid går efter honom att förstå att han gör fel för han går inte att ändra på! Jättetacksam för svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är jättebra att du reagerar när du ser någon annan som mobbar. Det kan dock vara svårt att ensam få stopp på det, varför det oftast är bäst att ta hjälp av någon vuxen på skolan. Visst kan du göra ett försök att prata med hans två tjänare som du uttrycker det och försöka få dom att inse att det här är fel. Har du möjlighet till det så är det jättebra, för ibland så kan det funka då personer som stöttar upp en mobbare många gånger gör det för att dom själva känner att dom är osäkra och att dom genom mobbaren får en status och slipper bli mobbade själva. Men samtidigt gör det här att dom många gånger känner inom sig att detta är fel, även om dom inte fixar att sätta stopp själva. Så, visst kan du försöka prata med dom om du får dom på tu man hand, utan att killen du pratar om är närvarande.

Är det dock så att det förekommer mycket våld och att det finns en risk att du själv åker på stryk, eller råkar illa ut om du pratar med dom, så avråder jag dig, för den risken ska man inte ta själv. Så, vad som oftast är bäst är att ta någon vuxen till hjälp. Om du tänker efter så kanske du har någon lärare som du känner ett speciellt förtroende för, eller så finns ju skolkuratorn där. Om du går till någon av dessa och berättar vad du ser så kan dom ta över ansvaret för det hela. Det betyder inte att du inte kan hjälpa till för många gånger är det bra om den som mobbar för klart för sig att det inte bara är vuxna som reagerar utan att även dom andra eleverna säger att dom inte accepterar mobbning. Men tillsammans med den vuxne du pratar med kan ni komma överens om hur ni ska gå tillväga och hur du och kanske andra klasskamrater kan hjälpa till.

Så, om du kan prata med dom här personerna utan minsta risk för dig själv, så kan du göra det, men annars bör du gå till någon vuxen i skolan och sedan kan du och andra elever vara med hjälpa till. Kanske kan ni engagera andra elever också på skolan och ta upp det här med mobbning i elevrådet och annat, för sådant brukar ha stor effekt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar