Frågor och svar om första gången

28 Mar 2004, 12:42 396
Tjej, 0 år
Question


Många säger att det gör så ont att ha sex första gången.. men på vilket sätt gör det ont? är det så smärtsamt att man gråter?.. eller är det att ta i..?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är väldigt olika hur olika tjejer upplever smärtan. Men att det gör så ont att man gråter hör inte till vanligheterna enligt min erfarenhet. Smärtan uppstår ju av att mödomshinnan täcker stora delar av slidöppningen, varför det alltså blir trångt för penisen att tränga in. Typen av smärta är ju alltid svår att beskriva, särskilt som jag inte är tjej själv, men om du tänker dig att du knyter ena handen ordentligt och lägger tummen utanpå dina fingrar (pekfingret och långfingret). Försök sedan att pressa ner ett finger från andra handen i den "kanal" som blir från pekfingret till lillfingret och försök samtidigt att knyta handen så hårt du kan för att motverka det hela. Ungefär den typen av smärta kan det handla om efter den beskrivning jag fått.

Men sedan som jag sade först så är det här med smärtupplevelse väldigt olika och när det gäller sex så kan kan det dels vara olika från tjej till tjej hur pass intakt mödomshinnan är. Men det finns också en stor skillnad som beror på hur man har sitt första samlag. Om man känner sig trygg med den man har sex med och om man har ett ordentligt förspel så tjejen är ordentligt upphetsad och våt i slidan så kan smärtan minskas betydligt jämfört med om man tex har sex bara för att man ska ha det gjort, och man känner sig osäker, otrygg och har en partner som inte bryr sig om förspel. Så, man kan alltså påverka det hela själv, och det behöver inte alls göra speciellt ont.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar