Frågor och svar om missnöje med kroppen

4 Apr 2004, 12:00 1079
Kille, 0 år
Question


hej vad ska jag göra jag en kille på 13 år jag har mycket hår på bena mina kompisar har nästan inget alls jag har joging bycksor på mig för jag skäms vad ska jag göra ska jag raka bort håret eller e det bögit vad ska jag göra

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I den åldern du befinner dig skiftar det väldigt mycket från person till person när det gäller hur man utvecklas. Du och dina kompisar befinner er i början av pubertetsåldern och det betyder att vissa av er har börjat utvecklas i kroppen, emedan andra fortfarande står still.
Så, det kan mycket väl vara så att du har börjat få hår på benen, emedan kompisarna inte kommit dit än. Under dom närmaste åren kommer det här att förändras då allas utveckling kommer sätta mer eller mindre fart, varför skillnaderna inte kommer bli lika stora som dom är nu i början. Men det känns oftast svårt att vara den som är "först", varför det kännas lite tufft för dig fram tills dom andra också börjar få hår på benen.
Mitt råd är dock att du försöker stå ut med det här och inte skämmas, för det är helt normalt och naturligt att killar får hår på benen. Och är du orolig för det här så tycker jag att du ska fråga dina närmaste kompisar vad dom tycker. Enligt min erfarenhet så tänker dom förmodligen inte alls på det, eller så det till och med vara så att dom går runt och skäms för att dom inte har fått hår på benen än, vilket kan få dom att känna sig efter. Så, snackar man om det här så brukar det faktiskt kännas lättare för alla, för många som befinner sig i den här åldern går och känner sig annorlunda och skäms för sin kropp, vare sig man är tidig eller sen i utvecklingen, och det är ju så himla onödigt när allt som händer egentligen är helt normalt, bara det att det inte sker exakt samtidigt för alla.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar