Frågor och svar om våldtäkt

4 Apr 2004, 12:20 530
Annat, 0 år
Question


Hej jag har blivit våldtagen av en Gubbe som är 50 år, jag jag är bara 13 år det va för drygt 1 år sedan, och jag har inte sagt det till någon än en ut av mina bäsat killkompisar, jag vill ha svar om vad jag kan göra åt de? Snälla hjälp mig jag vill få det sagt! Och han är min farmors systers man mår inte bra! /

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Den här mannen har självklart begått ett grovt brott, och det är inte konstigt om du inte mår bra, för det gör man inte när man blivit utsatt för ett övergrepp av det här slaget. Det finns två viktiga saker när det gäller våldtäkter av det här slaget. Den ena saken har med själva brottet att göra och innebär att det hela bör anmälas så att den här mannen får stå till svars för vad han gjort. Den här biten är dock inte alltid lätt att hantera när man själv mår dåligt av det som hänt, varför många känner att dom inte orkar att anmäla det hela. Min erfarenhet är också att man behöver stöd för att både orka anmäla, men också för att orka med dom eventuella förhör osv som det kan bli frågan om sedan, varför man inte bör göra det här helt på egen hand om man inte känner att man klarar det.
Då kommer vi till den andra saken och den handlar mer om att man måste få hjälp att läka i själen oavsett om man anmäler eller inte. Att bli utsatt för en våldtäkt känns oftast som en grov kränkning av ens person och det kan göra att man får en massa jobbiga känslor och tankar som man inte riktigt kan hantera, och som kan göra att man mår dåligt under lång tid. Mer om dom här känslorna kan du läsa om på www.hopp.org eller på www.infomedica.se (använd sökfunktionen och skriv in ordet våldtäkt).

Det viktiga är därför att man får hjälp att bearbeta det som hänt, så själen får en chans att läka. Sedan kan man tillsammans med den personen man får hjälp av prata om det här med anmälan och få stöd i att göra en sådan, så man slipper stå ensam med allt. Föräldrar kan också vara ett bra stöd i sådana sammanhang om man har en bra relation till dom.

Mitt råd till dig är att du genast berättar vad som hänt dig, för någon vuxen som kan hjälpa dig. Om du känner att du har ett förtroende för dina föräldrar så berätta för någon av dom så dom kan skaffa rätt hjälp till dig. Men om det känns lättare så kan du vända dig till skolkuratorn, eller gå till närmaste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn eller psykologen där. Gå till den som det känns lättast att gå till, för vem som helst av dom kommer kunna hjälpa dig med att få rätt hjälp. Och om det känns lättare för dig så ta med dig den här killkompisen som redan vet, så han kan vara ett stöd för dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar