Frågor och svar om svartsjuka

4 Apr 2004, 12:36 151
Kille, 0 år
Question


Jag är enormt svartsjuk av mig. Det har gått så långt att min flickvän känner att jag inte litar på henne, men det har inte med det att göra! Jag har nästan ett behov av att hålla koll på henne så att hon inte går till någon annan.. Vad ska jag göra? Jag vill inte såra henne, och jag vill inte må så här dåligt själv! tacksam för svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Svartsjuka har i dom allra flesta fall inget att göra med den man är tillsammans med, utan svartsjukan bottnar nästan alltid i en inre osäkerhet och en rädsla för att bli lämnad som den som är svartsjuk går och bär på. Kanske har man plågsamma erfarenheter av att ha blivit övergiven och sviken av någon som har betytt mycket för en. Det behöver inte vara en partner utan det kan vara en erfarenhet av att ha blivit sviken av en vän, en förälder eller någon annan viktig person. Men det kan också finnas andra orsaker till att man känner svartsjuka, varför det alltså inte alltid behöver handla om att man har den här typen av erfarenheter.
Min poäng är dock att oavsett vad det finns för orsak så är svartsjuka ett tecken på att man själv inte är i balans, varför man alltså bör rikta uppmärksamheten mot sig själv i första hand och inte mot sin partner. För det typiska för svartsjuka är annars att man fastnar i tankar som går ut på att:
"Om bara min partner inte tittade så mycket på andra så skulle jag inte känna mig svartsjuk."
" Om bara min partner inte gick ut och dansade själv så skulle jag inte känna mig svartsjuk."
"Om bara min partner kunde berätta allt hon gjorde så skulle jag inte känna mig svartsjuk."

Ja, det finns hur många variantera som helst på det här temat, där allting hela tiden går ut på att man vill att partnern ska förändra sig, eller bete sig på ett sätt som gör att man slipper den plågsamma svartsjukan. Men grejen är att det inte löser problemet, då alltså svartsjuka handlar om att man känner en osäkerhet inom sig själv, vilket alltså inte har med partnern att göra. Därför kan man försöka förändra sin partner bäst man vill, det funkar inte. Och dessutom så gör det oftast att förhållandet spricker då ingen orkar vara tillsammans med någon som har behov av att kontrollera en.

Så, det är väldigt bra att du tar din svartsjuka på allvar och att du verkligen har en vilja att varken såra henne, eller må dåligt själv. För det är en bra start och en god förutsättning för att du ska kunna göra något åt det.
Mitt råd till dig är att du söker upp någon att prata med om det här. Om du går i skolan kan du vända dig till skolkuratorn eller till skolpsykologen. Ett annat alternativ är att du går till närmaste Ungdomsmottagning och får en tid hos kuratorn eller psykologen där. Tillsammans med någon som är duktig på det här kan du nämligen både få hjälp med att förstå bakgrunden till din svartsjukan, men framför allt kan du få hjälp med att hantera känslorna så dom till slut klingar av och inte längre förstör för dig själv och din partner.
Är du en bit upp i 20-åren så är du välkommen att vända dig till öppenvårdspsykiatrin dit du kan ringa för att beställa en tid.
Välj det alternativ som passar dig bäst, för det går att lösa sådana här saker, speciellt om man tar tag i det i tid och har en vilja som du verkar ha.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar