Frågor och svar om prata

4 Apr 2004, 13:48 90
Annat, 0 år
Question


om man har varit ihop skit länge och allt e super bra...sedan säger han på sms att han inte vet vad han känner..och det tar slut...hur fan kommer det sig att om man ha varit jätte kära i 10 månader och sedan är allt borta på några sekunder..??? man vill ju va kompis med han men det va ju han som gjorde slut och han verka inte vilja snaka med mig jag har kompisar som stöttar mig och allt det men liksom det räcker inte det e ju han jag vill va kompis med oxå...kramar //

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag förstår om du känner dig förvirrad för oftast tror man ju att man skall märka när ett förhållande håller på att ta slut, eller att man ska få några varningssignaler. Oftast är det så också, men det finns personer som hellre döljer vad dom känner och som sedan drar sig ur på det här sättet utan någon direkt förvarning eller förklaring.
Det kan självklart vara svårt att hantera att någon som stått en väldigt nära helt plötsligt inte ens vill vara kompis med en, och det finns tyvärr inga standardsvar på hur man gör. Men många gånger så kan det vara så att det underlättar för en själv om man åtminstone får en chans att prata med personen om vad det var som hände så man med tiden kan förstå det lite bättre än vad man gör när det kommer som en blixt från en klar himmel.

Mitt råd är därför att du ändå söker upp ditt ex och säger till honom att du vill prata med honom. Även om han är motvillig så stå på dig, för att prata med dig en stund är ändå inte mycket begärt efter att man varit tillsammans i 10 månader. Så, välj ett tillfälle när han inte har för mycket omkring sig, eller ring honom och säg att du vill träffas för att prata i lugn och ro.
Vägrar han så är det inte så mycket du kan göra, och då får du försöka hantera det på bästa sätt genom att prata med dina vänner och hitta stöd hos dom även om det inte är det du önskar egentligen. Men går han med på att träffa dig så ta chansen att ställ alla frågor du verkar ha. Han kanske tycker det är jobbigt, för uppenbarligen har han svårt att hantera det här med att göra slut, då han tydligen inte klarade att prata med dig personligen om det. Men strunta i att han tycker det är jobbigt och ställ alla frågor du har för din egen skull, och för att du ska kunna gå vidare. Förhoppningsvis får du svar som kan göra att du ändå känner att du kan avsluta det hela vare sig ni är kompisar eller inte i fortsättningen. Och kanske har han större möjligheter att vara kompis med dig när han inser att han inte går under av att prata med dig, för enligt min erfarenhet så är det rädsla som gör att han undviker dig. Han tycker förmodligen att hela situationen är jobbig. Många känner obehag inför att göra slut och göra någon besviken, varför dom försöker undvika personen så gott det går för att slippa känna det. Men det är en lösning som gör att man sårar den andre ännu mer, vilket man också innerst inne oftast vet. Men den vetskapen kan i sin tur göra att man har ännu svårare att prata med personen ifråga och se personen i ögonen. Men det kan inte du ta hänsyn till, utan gör det som känns bäst för dig, så får vi hoppas att killen inser att han gör bäst i att prata med dig och inte bara dra sig undan för att skydda sig själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar