Frågor och svar om kärleksrelationer

5 Apr 2004, 11:27 119
Tjej, 0 år
Question


jag bor 16 mil från den jag älskar över allt annat vad ska jag göra??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här med att ha sin kärlek på avstånd behöver inte bara vara negativt, utan allting handlar om hur man väljer att se på det. När man bor en bit ifrån varandra så träffas man oftast inte lika mycket som om man bor nära. Och det kan ju tyckas negativt när man inte vill något annat än att vara med den man älskar. Men faktum är att det kan finnas fördelar med att inte ses lika ofta, för många gånger är man mer rädda om tiden tillsammans när man träffas lite mer sällan. Många har lättare för att bry sig lite mer och vara mer uppmärksamma på varandra än om man ses hela tiden, vilket gör att det inte lika lätt går slentrian i förhållandet. Sedan kan det också vara så att det är lättare att bibehålla sina vänner och andra viktiga relationer när man inte har valet att välja partnern hela tiden. Det kan göra att många som bor på avstånd från varandra, med tiden upplever en frihet i att kunna ägna sig helt åt vänner och familj tex den tid man är på hemmaplan, utan att behöva slitas mellan partnern och tex vännerna. Det här kan göra att man får lättare att bibehålla en balans i tillvaron, men det förutsätter självklart att man utnyttjar tiden som manär för sig själv, och inte sitter hemma och bara sörjer och längtar, för då blir det ju bara en plåga.

Ja, det finns fler saker som kan vara positiva med att bo ifrån varandra, men jag tror att du fattar poängen när jag säger att allt handlar om hur man själv ser på det och vad man gör av det. Så något hinder för en relation behöver det alltså inte vara, varför mitt råd är att du försöker hitta det positiva som finns i att ni bor ifrån varandra. Sedan får du se den dagen som du har möjlighet att förändra din boendesituation ifall du trivs bättre med att ha din kärlek i närheten, men fram tills dess så försök göra något konstruktivt av det hela. Det mår både du och relationen bättre av.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar