Frågor och svar om självmordstankar

5 Apr 2004, 12:08 147
Kille, 0 år
Question


Hej UM!

Jag har mått psykiskt kass på sistonde med både depressioner, självmordstankar och ångest och igår i skolan så fick jag nån form utav yrsel, Jag såg konstiga färger i ögonvrån och bokstäver på tavlan försvann och allt såg suddigt ut och sen blev jagl ite yr och fick då akut huvudverk som resulterade i att jag kräktes och sen kändes det bra igen.

Min fråga är: Var det en psykisk bakrund till det här eller var det ett vanligt migrän-anfall (har aldrig haft det förr)

tacksam för svar! :)

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan tyvärr inte ge dig något svar på den frågan då det inte går att säga det utan att ha träffat dig och låtit en läkare undersöka dig. Det finns en stor sannolikhet att den här yrselattacken hänger ihop med att du mår psykiskt dåligt, då det ofta dyker upp kroppsliga symptom när man mår dåligt, men jag kan alltså inte ge dig något säkert svar så här över nätet.

Mitt råd till dig är att du söker hjälp. För oavsett om det här hängde ihop med din ångest och ditt psykiska illamående, eller inte, så är det viktigt att du får hjälp. Och eftersom sannolikheten ändå är ganska stor att det har ett samband, råder jag dig att söka hjälp inom psykiatrin eller på närmaste Ungdomsmottagning. Du kan också gå till skolkuratorn eller skolpsykologen och börja där om det känns lättare för dig.
Det viktiga är dock att du tar tag i det hela och söker hjälp så du får chansen att komma till rätta med dom här känslorna. För även om det inte känns så nu, så kan man med rätt hjälp komma igenom den här typen av problem, och börja må bra igen. Men oftast klarar man det inte själv, utan man behöver hjälp utifrån. Så, se det som hände dig som en liten varningsklocka. Kanske är det din kropp som försöker tala om för dig att du behöver ta tag i det här som plågar dig och söka hjälp?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar