Frågor och svar om kompis

5 Apr 2004, 14:19 99
Kille, 0 år
Question


Jag är 14 år och dansar. jag tror att jag är kär i min danspartner, jag tycker att vi har roligt när vi är tillsammans och jag tror att hon känner samma sak, men jag är inte helt säker. Jag vill inte riskera att förlora en bra vän och en duktig danspartner. Vad ska jag göra??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns alltid en risk att man förlorar en vän när det kommer in andra känslor i bilden, och det man måste göra är att fråga sig om man är beredd att riskera vänskapen. Är man inte det, så gör man bäst i att ligga lågt och se ifall känslorna håller i sig, för då kanske man ändå till slut känner sig redo att ta steget.
Men sedan kan man också vända på det och säga att om man är verkliga vänner, så pallar vänskapen för den här typen av "problem", även om det skulle visa sig att känslorna inte är besvarade. För om båda är rädda om vänskapen så kan det förvisso bli jobbigt för särskilt den som är kär om den andre inte har samma känslor, men då kan man tex ta en liten paus från varandra och sedan fortsätta där man slutade, vilket inte brukar vara några problem om man verkligen är vänner. Dom större problemen uppstår istället oftast om känslorna är besvarade och man blir ihop, och det sedan inte håller. Då kan det vara svårt att gå tillbaka till att "bara" vara vänner. Men återigen så är det ingen omöjlighet om båda verkligen är måna om vänskapen.

Så, som du säkert förstår så finns det inget enkelt svar på vad man gör i den här typen av situationer, utan man måste själv ta ett beslut kring hur pass viktigt det ena eller det andra är för en, och sedan gå på det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar