Frågor och svar om första gången

5 Apr 2004, 14:48 162
Annat, 0 år
Question


Ja sa nej när han ville ha sex. Och visst han fattade det och allt är liksom bra. Problemet är att jag hade samvetskval eftersom jag ville ju, kände mig bara inte modig nog att ha sex. Eftersom jag är oskuld vill jag att min första gång ska vara med han. Kan denna situation upprepas?? Och hur ska jag bli kvitt osäkerheten??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns ingen anledning för dig att ha dåligt samvete för att du sade nej. Det är helt normalt att känna sig osäker när man ska ha sex första gången, och man är i sin fulla rätt att säga nej tills man känner sig säker. Osäkerheten blir man oftast kvitt när man varit tillsammans så pass länge att man tycker man känner den andre väl och litar på varandra. Om man tar det lite lugnt med själva samlaget och börjar med att hångla och på andra sätt smeka och tillfredsställa varandra så lär man också känna varandras kroppar och ökar sin trygghet, varför första samlaget ihop inte behöver bli så dramatiskt.
Men har man för bråttom och går på samlag direkt så är det inte konstigt om man känner sig osäker.
Så, mitt råd till dig är att du tar det lugnt och inte stressar fram något. Om din kille är någon att satsa på så är inte det här avgörande för ert förhållande, och tids nog kommer du nog att känna dig säker på vad du vill.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar