Frågor och svar om kompisrelationer

17 Apr 2004, 13:09 140
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej som är 14 år och jag har ett problem.
Jag har ganska många kompisar men det är det att jag har en som jag bara inte orkar med längre jag tyckte förut att hon var säll men nu på senare tid har jag tröttnat på hennes dåliga beteende. Hon pratar alltid om sina problem och vill hela tiden prata eller träffa mig, antagligen för att hon tror att vi e bra kompisar...
Vad ska jag göra för att komma ifrån henne? Jag vill inte göra henne ledsen...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man känner att man vill "göra slut" med en kompis så brukar det vara bäst om man försöker vara så ärlig man kan med det. Då menar jag inte att man måste säga precis allt man tycker om den andre då det självklart kan såra, utan mer att man är ärlig med att man själv inte vill umgås alls eller på det sättet man gör nu.
Det kan självklart kännas svårt att säga, varför många går runt och istället blir mer eller mindre elaka med tiden för att få den andre att fatta, och det är självklart inte bra för någon. För själv får man då oftast dåligt samvete och den andre fattar inget och blir väldigt sårad.
Därmed inte sagt att den andre inte blir ledsen om man är ärlig med att man inte vill umgås på samma sätt längre. Självklart kan den andre bli både ledsen, arg och besviken, det går inte att förhindra. Men om man är ärlig och säger det på ett schysst sätt och dessutom visar att man står fast i det, så ger man den andre en chans att få vara ledsen och bearbeta det istället för att gå runt och hoppas på att det ska förändras osv.

Så, i början skrev jag "göra slut" med en kompis, och faktiskt så kan man likna sådana här situationer med att göra slut med en kille eller en tjej man är ihop med. Att vara vänner skapar också känsloband som kan kännas svåra både att klippa och att förlora. Och om du tänker på hur det är när en partner gör slut, så är det ju allra vanligast att den som blir lämnad blir ledsen. Och samma sak är det alltså när man avslutar en vänskap.
Så, tänk på det som att du ska avsluta en relation och tänk på att göra det så skonsamt som möjligt precis som du säkert skulle gjort om det gällt en kille du varit ihop med. Och tänk också på att det sannolikt inte finns något du kan säga som kan förhindra att den andre blir ledsen, varför man bara ska tänka på att inte såra i onödan genom att börja kritisera den andre eller något liknande. Gör du det så har du gjort vad du kan göra, sedan är det upp tll din kompis att hantera dom känslor som det här kan ge henne.

Sist vill jag säga att du även kan fundera på ifall det skulle vara skillnad för dig ifall hon slutade att prata så mycket om sina problem. Om du då skulle kunna tänka dig att fortsätta vara kompis med henne så kan en lösning vara att du pratar med henne om detta. Säg i sådant fall som det är att du inte längre klarar att vara kompis om hela er vänskap ska handla om hennes problem, och att det här måste förändras ifall er vänskap ska bestå. På det viset ger du henne en chans att fixa det här då hon kanske inte tänkt på att hon belastar dig och att du tycker det är jobbigt. Får hon veta det kanske hon inser att hon gör klokast i att skaffa hjälp från annat håll som tex hos skolkuratorn om hon har problem hon behöver hjälp med. Och på det sättet kanske ni kan fortsätta vara vänner. Fundera på ifall detta skulle kunna vara en lösning för dig för det kanske finns saker ändå som du gillar med henne och som skulle vara positiva om hon bara fick hjälp med sina problem från annat håll?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar