Frågor och svar om första gången

18 Apr 2004, 09:28 492
Tjej, 0 år
Question


OMÖJLIGT att ha sex? Jag har läst att man inte ska kunna vara för trång, eftersom slidan e töjbar.
men när ja å min kille hade sex så blödde det och gjorde ont i flera dagar efterråt.
Kanske var ja inte tillräckligt upphetsad kanske man kan tro, men de tycker ja att ja var. sen andra gången. tog vi det lite lugnare men det gjorde fortfarande ont.
Han får inte in den mer än lite. sen tar det emot å gör ont. kännas verkligen som om ja är för trång.
Inte alls kul , eftersom detta förstår så mycket. Kanske spänner mig eftersom ja e rädd att ja ska få ont. men första gången va ja inte rädd. Varför gjorde det ont då?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Visst kan det bli så att man spänner sig av rädsla för att det gör ont, men sedan kan det också vara så att man är mer eller mindre trång, vilket gör att det kan smärta olika mycket och ta olika lång tid innan man kan genomföra ett samlag.
Det kan alltså vara så att du har blivit spänd och rädd av att det gjorde ont första gången (vilket är helt normalt även om man inte är rädd), och därför blir det problem nu. Men det kan också vara så att du tex inte utsöndrar tillräckligt mycket slidsekret även om du blir upphetsad, vilket medför att det gör ont. Det är nämligen olika hur mycket sekret olika tjejer utsöndrar och vissa behöver därför ta hjälp av glidmedel som man kan köpa på apoteket.
Men det kan också vara så att din mödomshinna är "kraftig" och att det därför gör väldigt ont innan den givit med sig. För det är precis så som du säger att slidan är töjbar, men är man oskuld så kan mödomshinnan ställa till problem för vissa, varför det inte riktigt gäller då.

Mitt råd är att ni testar med glidmedel om du har uppfattningen att du inte blir tillräckligt våt slidan, men annars är mitt råd att du går till barnmorskan på närmaste Ungdomsmottagning och pratar med henne så kan hon hjälpa dig med att vidare utreda vad som är problemet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar