Frågor och svar om kärleksrelationer

25 Apr 2004, 10:03 209
Annat, 0 år
Question


Detta kanske är för omfattande och personligt för att ni ska kunna hjälpa mig men så här ligger det till. Jag är kär i en tjej, hon har kille men är kär i både mig och honom. Han har också varit min bästa kompis. Jag har känt henne väldigt länge genom att vi har landställe på samma ställe. Hon blev ihop med honom via internet och via mig *ångrar det*. Vi passar ihop, känns som vi är menade för varandra, hon håller med mig till hundra procent. Vet att hon menar det!

Varför väljer hon inte mig då?
Jo, hon är förlovad med killen och har varit tillsammans med honom nästan 3 år. Hon vet att jag ger mer än han, dem har bråkat och nu är det sista chansen för honom att förbättra sig. Men hon känner sig "tvungen" efter som hon varit otrogen genom att hånglat med mig. Han fick veta det och jag och hon har blivit tvugna att ta avstånd från varandra. Hon skär sig i armen och mår dåligt men det börjar gå en aning bättre nu.. Hon vill inte såra honom eftersom inte han har några kompisar så hon känner sig tvungen.

Frågan: Ska hon strunta i hans känslor och bara gå på sina? eller ta den här sista chansen?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inga ska i sådana här situationer, dvs inget val som är självklart. Utan var och en måste göra dom val som känns rätt för dom, för det är varje enskild människa som ska leva med sina val sedan.

Så, jag kan förstå om du upplever situationen som jobbig, men för din egen skull bör du försöka skilja på vars och ens ansvar i den här situationen. Du känner som du gör och vill ha henne som partner och självklart står det dig fritt att försöka få det dithän. Hon känner uppenbarligen en rad olika lojalitetskonflikter och krav i situationen, men det är saker hon måste reda ut med sig själv och med sin kille. Det kan inte du göra åt henne, eller ge henne några självklara svar på. Hennes kille måste ta ansvar för sina val och försöka göra det han kan för att rädda relationen om det är det han vill. Men att förbjuda er att träffas är inte hans val, utan det är något som hon och du väljer om ni accepterar eller inte.

Så, vad jag menar är att det varken går att gömma sig bakom andra genom att säga att vi får inte göra si och så för att "han" säger det, och det går heller inte att försöka fatta beslut åt andra.
Vad du nu kan göra är att reda ut vad du själv vill, och sedan försöka få det dit. Men hur du än försöker påverka henne så är det hennes val om hon lämnar sin kille och går till dig, och det finns alltså inget som heter ska när det gäller detta, utan man väljer utifrån sina känslor och sina personliga övertygelser om vad som är rätt, och det valet man gör behöver inte andra tycka är det mest självklara.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar