Frågor och svar om kompisrelationer

25 Apr 2004, 10:13 183
Tjej, 0 år
Question


Hej!
Jag tränar tisdag, torsdag, fredag o matcher ev. lördag, söndag.
När jag kan träffa min pojke så kan inte han träffa mej.
Känns lixom som att vi glider ifrån varann :(
Vet verkligen inte vad jag skall göra.
Har ingen o prata med heller. Har ingen som jag riktigt kan vända mej till.
Okej, jag har massa bra kompisar men ingen ordentlig som jag verkligen kan lita på.
Vet inte vad jag skall göra =/
Jag mår verkligen skit av detta.
Jag kan ju prata med min pojke om detta, men känner ändå att jag skulle vilja prata med ngn annan lite djupare.
Är väldigt tacksam för svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om du vill prata lite djupare som du uttrycker det, har du som jag ser det två uppenbara alternativ. Antingen går du till närmaste Ungdomsmottagning eller till skolkuratorn och pratar, eller så väljer du ut någon av dina kompisar och försöker fördjupa den vänskapen. Oavsett vilket du väljer så är det här med att kunna prata om djupa personliga saker, inget som kommer ögonblickligen. För att man ska känna sig så pass trygg med någon annan så man vågar öppna sig, krävs det oftast att man investerar en del i relationen. För en djup vänskap eller en samtalskontakt med en kurator där man känner sig trygg, kräver både tid och engagemang.
Många går nämligen runt och tror att det finns vissa personer som man bara kan vara djup med direkt. Och visst kan det vara så att man stöter på någon sådan människa under sin livstid, men oftast så är en djup relation frågan om tid och arbete. Så, precis som med din kille så tvingas man prioritera när det gäller vänskaper och andra djupa relationer. Ger man inte relationerna tillräckligt med tid och engagemang kan man inte heller förvänta sig att man ska känna den närhet som krävs för att man ska komma varandra in på livet. Så, kanske handlar ditt problem mer om att du inte prioriterar relationer på det här sättet, vilket är helt okay och ditt val att göra. Men om du själv känner att du saknar en djup gemenskap både till din partner och dina vänner, så kanske det är dags att fundera över ifall dina prioriteringar idag är riktiga för dig. Detta kan du självklart gå till en kurator och få hjälp att fundera över, men som sagt, även en samtalskontakt med en kurator kräver tid och engagemang för att det ska ge något, varför du bör fråga dig själv om du är villig att satsa på det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar