Frågor och svar om här kan man få hjälp!

1 May 2004, 14:47 356
Tjej, 0 år
Question


Hej
Jag är en 15 årig tjej som inte orkar med nånting just nu.
Jag har väldigt många problem och jag kan inte prata med någon. Ingen skulle ta mig på allvar eller förstå mig.Allt är så jobbigt just nu. Jag gråter oftare...jag kan börja gråta pga ingenting.Men när jag väl gör det så kommer gammal saker fram och jag tänker mycket.Ibland så vill jag bara försvinna.
Jag vet inte vad jag ska göra.Jagvet inte ens om jag är riktigt deprimerad.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Många unga personer har uppfattningen att det bara är dom som mår dåligt och att ingen skulle förstå eller ta dom på allvar om dom berättade. Men faktum är att det är många unga, och äldre med för den delen, som mår dåligt och även om varje problem i sig är unikt, så skulle du bli förvånad över hur mycket vi människor egentligen har gemensamt när det gäller dom problem vi råkar ut för och dom känslor som vi kan gå och bära på. Men det här upptäcker man inte förrän man börjar prata och förstår att man faktiskt inte behöver gå runt och bära på allting ensam.
Så, mitt råd till dig är att du går till skolkuratorn eller till närmaste Ungdomsmottagning och träffar kuratorn där. Om man väl börjar prata så brukar man kunna reda ut en bit i taget och inget problem är för stort eller för litet för att det inte ska tas på allvar av dom som jobbar med sådant här. Så, var inte rädd för att söka hjälp, för den finns sannolikt närmare än du tror.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar