Frågor och svar om stånd

1 May 2004, 15:43 685
Annat, 0 år
Question


Hej! Det är så att jag har svårt att få upp min snopp så den blir riktigt hård, jag har aldrig varit med en tjej pågrund av detta - Jag har haft chansen många gånger men "bangar" ur när hon börjar ta runt snopp partiet för att jag helt enkelt skäms, jag kan inte heller få upp den när jag onanerar. Kan det hjälpa att jag tränar eller liknande?/Kan det bero på att jag använder nicotin regelbundet? //Tack på förhand

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är svårt att säga vad som kan hjälpa dig då jag vet lite för lite om ditt problem. Det kan nämligen vara stor skillnad på om man känner sig väldigt upphetsad men ändå inte får tillräckligt hårt stånd, eller om man även har svårt för att bli upphetsad. Om man inte tycker det är speciellt skönt att onanera så blir man ju i regel inte så upphetsad och då är det inte så konstigt om man inte blir tillräckligt hård. I det läget kan det hjälpa om man tränar på att onanera för att hitta sätt att hetsa upp sig själv och göra det tillräckligt skönt. Det kan också visa sig att det funkar om man har sex med en annan person, då alla inte gillar att onanera och därför inte blir tillräckligt upphetsade av det för att få ett hårt stånd. Att då ha sex med en annan person kan alltså vara en helt annan sak och då kanske upphetsningen kommer på ett annat sätt och erektionen blir tillräcklig för att man ska kunna ha samlag.

Men om det istället är så att man blir väldigt upphetsad av att onanera men ändå inte får stånd, då kan det röra sig om andra problem, och då uppstår sannolikt samma sak när man har sex med en annan person, samtidigt som träning sannolikt inte ger lika gott resultat.

Så, utan att veta mer om ditt problem kan jag inte säga så mycket än detta. Kanske finns det något i svaret som kan hjälpa dig, men annars är mitt råd att du söker upp närmaste Ungdomsmottagning och träffar läkaren där, alternativt så ringer du till RFSU-kliniken som är en klinik där man hjälper människor med sexuella problem både per telefon och via personliga besök på deras klinik. Den ligger dock i Stockholm varför det inte är alla som kan åka dit. Men ringa kan du alltså och löser ni inte problemet över telefon så kan dom tala om för dig vart du kan vända dig där du bor för att få vidare hjälp. Där kan du även fråga om det här med att använda nicotin, då jag inte har någon kunskap om detta. Telefonnumret hittar du på deras hemsida www.rfsu.se
Gå in på kliniken så hittar du rätt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar