Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

2 May 2004, 10:42 381
Tjej, 0 år
Question


jag går hoss en psykolog men jag kan inte prata med henne. har varit deprimerad i 3 år och har fått hjälp nu, men dte är inget som hjälper. jag skär mig varje dag i stortsät och planerar att rymma hemifrån elelr ta livet av mig, men det är ingen som försöker hjälpa mig.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Många i din situation har gått och mått dåligt så länge att det känns som om inget hjälper. Och när man äntligen får psykologhjälp så vill man självklart att allt ska börja kännas bättre direkt. Men att bli frisk från en depression och andra problem man har som att skära sig osv, tar tid.
Det är helt naturligt att man känner att man inte kan prata i början av psykologkontakt. Det är få människor som känner förtroende för en främmande människa direkt, utan för dom flesta tar det tid innan man känner sig hemma och trygg med den personen. Så, även om det känns svårt för dig och du känner dig i desperat behov av hjälp, så är mitt råd att du försöker ge det hela lite tid. Ge dig själv en chans att lära känna den psykolog du träffar och bygga upp ett förtroende er emellan. Med tiden kommer du bli bekant med både henne och situationen i sig, varför det kommer att kännas lättare och lättare att prata. Om du känner för det kan du faktiskt också berätta för din psykolog precis vad du sagt till mig, nämligen att du känner att du inte kan prata med henne. Hon kommer inte bli arg eller något sådant utan istället ger det er en chans att prata om det här med att gå till en främmande människa och börja prata om saker som känns både privata och känsliga för en. Och det kan vara ett sätt att börja bygga upp ett förtroende.
Så, försök kämpa på och ge inte upp, för du är värd att ha det bättre än vad du verkar ha det, men det kommer sannolikt att ta lite tid innan du tycker att det vänder.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar