Frågor och svar om finnar

2 May 2004, 10:57 235
Kille, 0 år
Question


Jag antar att jag är sent utvecklad, kom in i målbrottet när jag va 15 och finnarna kom runt 16. Jag är nu 18 och har mer finnar är nånsin!! finns det nåt jag kan göra för att ta bort dom? och för att besvara frågan om jag tvättar mig; ja det gör jag

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Finnar i ungdomsåren har inget att göra med att man inte tvättar sig. Finnar eller akne som det heter är talgkörtlar under huden som blir inflammerade, vilket visar sig som utslag (finnar). När man kommer i puberteten så förändras hormonbalansen och könshormonerna gör att det blir en ökning av talg i talgkörtlarna. Parallellt med detta så ökar mängden av en bakterie som gör att själva mynningen till talgkörteln täpps igen. Då kan inflammation uppstår och finnarna kommer. Så, det har alltså inget att göra med dålig hygien.

Det finns ett flertal olika sätt behandlingsmetoder för akne, en del är receptfria och andra är receptbelagda. Men eftersom det finns olika typer av akne så bör man gå till en läkare i första hand och få en bedömning. Då får man också råd kring vilket preparat man kan använda, och recept på preparat om det är motiverat.
Du kan läsa mer om det här på www.infomedica.se
Sök på ordet akne på deras sökfunktion så finns där en hel del att läsa. Men som sagt, gå till en läkare för att få hjälp i första hand. Du kan gå till din vårdcentral eller vända dig till närmaste Ungdomsmottagning om du tycker det känns bättre.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar