Frågor och svar om p-piller

8 May 2004, 09:13 173
Tjej, 0 år
Question


hej.jag har lite undringar över mensen. är det normalt att ha mens i 8 dagar? jag har oftast regelbunden mens, men när jag har mensen kommer det alltid så mkt. åtminstone det första 3-4 dagarna. sen har jag fortfarande mens,men inte lika mkt, i typ 4-5 dagar till! är detta normalt? jag har hört att det finns något slags p-piller som går att få för riklig mens? är detta nödvändigt i mitt fall? eller har alla så här mkt? jag känner mig obekväm med mensen och äcklas ibland. snälla ge mig svar. har skrivit massor av gånger. tack på förhand!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, alla har inte mens i åtta dagar, och alla har inte heller riklig mens, utan det här varierar. Vissa tjejer blöder fler dagar än andra och har dessutom väldigt riklig mens. Det behöver i sig inte vara något onormalt eller fel, men det kan självklart vara besvärande, samtidigt som vissa kan bli väldigt hängiga och trötta pga riklig blödning.
Om du tycker att det här är jobbigt för dig, och om du vill diskutera olika alternativ för att minska blödningen, där p-piller är ett alternativ, så är mitt råd att du söker upp barnmorskan på närmaste Ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning på vårdcentralen. Det går nämligen inte att göra en bedömning av vilken hjälp du behöver över nätet, utan det krävs ett personligt samtal. Så, tveka inte att sök hjälp hos en barnmorska.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar