Frågor och svar om sex

8 May 2004, 10:07 595
Kille, 0 år
Question


Hej! Min kompis hade sex när hon var 12 år gammal. Är det onormalt att ha sex när man är 12 år? Ungefär när brukar man ha sitt första sammlag?
Och kan man bli straffad om man har sex när man är under 15 år? Eller hur é deT?
/Ha de

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag vill inte använda termer som onormalt när det gäller att ha sex tidigt. Däremot så är det inte vanligt att man har sex när man är tolv. Dom flesta gör sin sexdebut när dom är mellan 16 och 17 år. Men sedan finns det en stor variation, varför det alltså finns dom som inte har sitt första samlag förrän en bra bit in i 20-åren, samtidigt som det finns dom som har sex så tidigt som din kompis haft.

Man blir inte straffad för att man har sex när man är under 15. Däremot så kan en person som är äldre än 15 bli anmäld och straffad om han/hon har sex med en person under 15. Dock krävs det att det finns en åldersskillnad för att detta ska hända, varför en 15-åring inte blir straffad för att tex haft sex med sin 14-åriga partner.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar