Frågor och svar om könsorganen

8 May 2004, 10:20 663
Kille, 0 år
Question


Hej jag är kille, 21 år, fortfarande oskuld. Jag är rädd att min förhud är för trång. Vid full erektion kan jag absolut inte dra huden över ollonet utan att det skulle göra mycket ont. Min sträng är dessutom väldigt kort och när jag drar förhuden över ollonet (alltså när kuken är mjuk) spänner det i den. Bör jag opereras på något sätt och vad lämnar en sådan operation för synliga spår efter sig? Är alla män i porrfilmer omskurna eller varför ser min kuk inte ut som deras? Jag skulle gärna vilja ha sex med en tjej men är rädd att jag borde opereras först. Det känns så jävla osexigt.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Huruvida du behöver en mindre operation eller inte kan en läkare svara på efter att du blivit undersökt. Så, mitt råd är att du går till din vårdcentral eller till närmaste Ungdomsmottagning (ring och hör först vart deras övre åldersgräns går) och pratar med en läkare om det här, och låter honom/henne titta på det. En omskärning eller ett snitt för att göra förhuden mindre trång lämnar enligt min erfarenhet inga synliga spår efter sig.

När det sedan gäller porrfilmer så är det så att en hel del män i filmerna är omskurna. Men om alla är det kan jag givetvis inte svara för. Omskärning har inget i sig med sexuell förmåga eller attraktion att göra. Men om du tittar på filmer gjorda i andra länder än Sverige så finns det i många länder en kultur som förespråkar omskärning. Den kulturen har vi inte i samma utsträckning i Sverige, varför det inte är lika vanligt här. Men har man problem med för trång förhud osv, eller det finns andra skäl till varför man vill bli omskuren så ska man alltså söka upp en läkare som ett första steg.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar