Frågor och svar om kompisrelationer

9 May 2004, 10:28 94
Tjej, 0 år
Question


jag har eller rättare sagt hade en kompis, men hon har blivit helt konstig. Vi bråkade jätte mycket och har tappat kontakten helt och hållet. Jag blev rädd och började dra mig undan för hon pratade om att ta självmord och såna saker. jag vet inte vad jag ska göra? hon går i min klass och har taigt alla mina gamla vänner ifrån mig. Och när lärarna frågar henne om hur hon mår. så säger hon att allt är bra! fast jag ser på henne att hon mår skit dåligt egentligen. hon kan inte prata med sina föräldrar. för dom tror att deras barn är guds bästa barn som inte super eller röker. men så är det inte! hon började prata med mig eftersom vi var väldigt tajta. men jag orkade inte med just då. för jag hade mina egna problem. men nu vill jag verkligen hjälpa henne! och gärna ha tillbaka mina vänner! det går okså en hel del skitsnack om henne på skolan. och sånt är inte så kul att höra!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan vara svårt ibland att hjälpa vänner som mår dåligt, för det är inte säkert att man orkar att bära alla problem som vännen kommer med, eller vet hur man ska tackla dom, och då gör man mer skada än nytta.
Så, när det gäller det du tar upp så verkar det som om det finns två olika delar i din fråga. Det första handlar om att den här kompisen mår dåligt och att hon sagt att hon funderat på självmord. När någon pratar om självmord så bör man alltid ta det på allvar, och speciellt när man samtidigt ser att personen inte mår bra. Däremot så är det inte säkert att man själv är den som ska försöka ordna det hela, och speciellt inte när man själv fortfarande är barn/ungdom. För det är ett alltför tungt ansvar att bära.
Så, när det gäller det här, är mitt råd istället att du pratar med någon lärare som du känner förtroende för, eller att du går till skolkuratorn och berättar att du är orolig för din kompis. Sedan är det upp till dom att ta tag i det hela, och dom behöver inte säga att dom hört det från dig, vilket du kan prata med dom om.

När det sedan gäller den andra biten så verkar den handla om att du och hon inte längre är kompisar och att det blivit en uppdelning av kompisar. I det fallet råder jag dig till att prata med henne direkt. Välj en lugn situation och be henne om att ni två sätter er och snackar på tu man hand. Berätta sedan vad du berättat för mig, nämligen att du blev rädd för det hon sade, och att du inte visste hur du skulle hantera det, varför du drog dig undan. Berätta också för henne att du saknar er vänskap och att du vill att ni ska bli kompisar igen. Sedan får du höra vad hon säger.

Fundera över dom här alternativen och se om det är något som du kan använda för att lösa det hela.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar