Frågor och svar om kärleksrelationer

9 May 2004, 10:51 133
Kille, 0 år
Question


Jag är en kille på 13 år, jag har en flickvän och jag vill ha samlag nu, men kommer hon att göra slut om jag frågar. Vad gör att tjejer gör slut.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan självklart inte ge några garantier för hur din flickvän kommer att reagera, men enligt min erfarenhet så handlar det mycket om hur man frågar och hur man reagerar på svaret. Så länge som man frågar på ett sätt som inte uppfattas som krävande eller pressande, så brukar det inte vara några problem. Och så länge som man inte blir sur ifall hon säger nej, eller på andra sätt visar att man är missnöjd, så brukar det heller inte vara några problem. Men sedan kan det ändå vara så att den andre drar sig undan ifall han/hon inte känner sig redo för sex, och upplever en press även om man själv inte har för avsikt att pressa på. Så, det finns alltså inga garantier för hur den andre skall reagera.

Så, frågan är alltid fri, men det spelar alltså stor roll hur man frågar och hur man beter sig när personen har svarat. I ditt fall är det extra viktigt att du tänker på det här, för det är oerhört tidigt att ha sex när man är tretton, varför du alltså inte kan förvänta dig att hon känner sig redo och svarar ja. Då är det viktigt att du inte blir sur, eller på andra sätt visar något missnöje, för då är det mycket möjligt att hon drar sig undan, eller att hon går med på sex bara för att hon är rädd för att hon ska förlora dig annars, och det är förhoppningsvis inte vad du vill.

När det sedan gäller din sista fråga så finns det lika många skäl för en tjej att göra slut som det finns tjejer. Det kan alltså vara allt från att känslorna tar slut, eller till att man inte trivs med sin kille av olika anledningar, eller att killen gör något som man inte gillar osv. Gå till dig själv och fundera över vad som skulle få dig att göra slut så hittar du en del svar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar