Frågor och svar om självmisshandel

17 May 2004, 09:03 176
Tjej, 0 år
Question


Hej , jag är en tjej på snart 16 år .
jag skär mej mycke i armarna och liknande . Jag har själv ingen förklaraing på varför jag gör de . Jag har en underbar pojkvän och min familj är bra . jag har massor av underbara vänner. Sedan en tid tillbaka har jag velat flytta , och nu ska vi de för min skull typ. det gör mej jätta glad ! men endå håller jag på att skära mej .
Min pojkvän blir jätte arg eller ja orolig . de känns som att jag e beroende av att skära mej , jag älskar att se mitt blod rinna och smärtan som kommer. Vad ska jag göra ? ska jag ta upp kontakten med psyk igen ? SNÄLLA SVARA ...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man börjar att skära sig så gör man oftast det för att dämpa ångest eller jobbiga känslor man känner inombords. Den fysiska smärtan man tillfogar sig själv överröstar liksom alla andra känslor och ger en sinnesfrid för en stund. Ett tag kan det kännas som om det funkar, men efterhand så brukar det antingen bli så att man behöver göra sig själv mer och mer illa för att uppnå samma effekt, eller så kan man helt enkelt inte sluta då beteendet blivit en vana/trygghet som man har svårt för att ge upp.

Mitt råd till dig är att du tar upp kontakten med psykiatrin. Det är förmodligen bästa sättet för dig att komma tillrätta med det här och hitta fram till en lösning.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar