Frågor och svar om sperma

17 May 2004, 09:25 262
Kille, 0 år
Question


ASsså ja hade tänkt o haft sex men ja undrar behöver ja använda kondom för ja är 14 år men har ej fått min sperma så varför har ja ej fått den en o ja har hår runt könsorganet

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag är inte säker på att jag förstår vad du menar med att du inte fått din sperma, men kanske menar du att det inte kommer så mycket när du tex onanerar och får utlösning. Det är i sådant fall inget som betyder att du inte har sperma, utan utlösningen kan vara väldigt olika. Ibland kommer det nästan ingenting, och i andra fall så kommer det mer. Eftersom du inte haft samlag än så vet du tex inte hur det kommer vara då, varför jag inte tycker du ska oroa dig för det. Du är precis i början av puberteten varför din kropp är under utveckling, vilket kan göra att man känner sig lite obekant med den egna kroppen. Däremot så har du alla skäl i världen att använda kondom när du har sex första gången. Det räcker med en spermie för att tjejen ska kunna bli gravid, så även om man får en minimal utlösning så finns ändå risken. Sedan är det så att kondom inte bara skyddar mot oönskad graviditet, utan det är det enda skyddet som finns mot könssjukdomar. Idag ökar smittspridningen, vilket gör att det är stor sannolikhet att man smittas av någon sjukdom om man har sex utan kondom med någon som man inte garanterat vet är smittfri. Så, använd kondom även av denna orsak.

Sist vill jag säga att om du känner osäkerhet kring det här med kondom, sperma osv, så behöver du inte stressa med att ha sex. Att vara 14 och ha sex är väldigt tidigt och ingen kan begära att man ska ha koll på allt då. Dom flesta gör sin sexdebut mellan 16 och 17 års ålder, varför du alltså är väldigt tidig, och det kan ha sina nackdelar just för att man fortfarande är osäker då man precis kommit in i puberteten och inte fått så mycket erfarenhet och kännedom om sin egen kropp och vad som händer med den när den utvecklas. Så, stressa inte, utan ta det lugnt med det här med sex. Det tjänar man oftast på i längden.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar