Frågor och svar om få kontakt

17 May 2004, 10:00 167
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag undrar om det är normalt att bli attraherad av någon kille på avstånd? Det finns ju ett uttryck, "Kär vid första ögonkastet" - vad innebär det? Kan man bli det om man bara ser någon kille för några sekunder och sedan inge mer? Jag har blivit lite små kär i en kille som jag sett tidigare men nu fått upp ögonen på, men inte känner. Jag vet bara hur han ser ut, inte hans personlighet. Men är det äkta känslor jag känner för honom eller?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Visst kan man bli kär vid första ögonkastet, men det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är som gör att känslorna uppstår, och det finns inga garantier för att känslorna kommer att bestå när man väl träffar personen och lär känna henne/honom.
För så länge vi inte känner personen ifråga kan vi i vår fantasi tillskriva honom/henne en mängd önskade egenskaper som inte behöver ha ett dugg med verkligheten att göra. Så, visst kan man bli besviken när man träffar personen ifråga, och ibland är man till och med så inne i sina egna fantasier om personen att det kan gå ett bra tag innan man själv inser att man lurar sig själv och att personen faktiskt inte alls är den man trodde/önskade.
Så, det här med att bli kär är lite lurigt. Men det finns ingen orsak till att man skall fråga sig om det är äkta känslor eller inte, för alla känslor är äkta när man känner dom. Däremot är det alltså inte säkert att dom består, och dom kan till och med göra oss blinda för verkligheten ibland.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar