Frågor och svar om kompis

23 May 2004, 09:02 420
Tjej, 0 år
Question


Jag vet inte vad jag skall göra !? Det är så att jag har en jättebra kompis som jag kan säga allt till, hon är som jag, 13 år, men hon har en kille som är 15. Hon mår jättedåligt för att hon tror att hon är med barn nu, hon sa att jag inte fick säga det till nån, hon måste ju kunna lita på mig så jag vet inte vad jag skall göra. Jag kan inte se henne må så dåligt och alltid vara orolig, tänk om hon verkligen är med barn, vad händer då ? Jag orkar inte gå och bära på hemligheten mer, vad skall jag göra ?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Unga personer som ofrivilligt blir med barn kan bli så oroliga, rädda och/eller panikslagna att dom försöker skjuta alltihop ifrån sig. Det kan betyda att dom försöker intala sig själva att dom nog inte är med barn, vilket går att göra så länge det inte syns på magen. När det väl syns och det inte går att intala sig själv något annat, kan det många gånger vara för sent för att tex göra abort om man nu skulle vilja det, och då hamnar man i ett riktigt svårt läge. I din kompis fall kan det kännas extra svårt för henne att berätta eller söka hjälp då hon kanske tänker att det blir problem då hon är underårig. Men oavsett detta så måste din kompis få hjälp med det här för är hon med barn kommer hennes liv att påverkas på ett eller annat sätt.

Det första din kompis bör göra är att ta reda på om hon överhuvudtaget är med barn. Det kan man göra enkelt genom att antingen köpa ett test på apoteket och ta hemma, eller så går man till Ungdomsmottagningen och får hjälp med det helt gratis. Man kan också gå till barnmorskemottagingen/mödravårdcentralen och få hjälp med det gratis.
Bäst är om du kan övertala din kompis att gå till Ungdomsmottagningen eller barnmorskemottagningen för skulle det nu vara så att hon verkligen är med barn, så kommer hon få all hjälp hon behöver där. Annars finns risken att hon återigen blir så rädd och orolig att hon låtsas som ingenting.

Försök prata med din kompis och säg till henne att du kan gå med henne om det känns lugnare för henne. Men säg också till henne att du måste prata med någon vuxen ifall hon inte tar tag i det själv, för ibland kan man vara tvungen att ta hjälp av någon mot kompisens vilja när kompisen är på väg att hamna i en svår sits, och inte själv klarar att söka hjälp. Det viktiga är att man säger till sin kompis först att man tänker prata med någon, för då bryter man inget förtroende, då man ger kompisen en chans att göra det själv först. Om du sedan pratar med någon av hennes föräldrar eller skolkuratorn eller någon annan vuxen du känner förtroende för, spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att ni reder ut det här så inte din kompis hamnar i en omöjlig sits.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar