Frågor och svar om depression

30 May 2004, 14:59 1932
Tjej, 0 år
Question


hej. jag undrar om man kan få antridepressiva läkemedel utskrivna om man är under 18 år?. jag är 15 år och jag behöver såna för jag är väldigt deprimerad och tar livet av mig om det inte blir bättre. jag kan inte säga något till mina föräldrar, dom skulle inte förstå. kan ungdomsmottagningen eller skolsyster skriva ut såna? svara snälla!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Endast läkare har rätt att skriva ut antidepressiva, varför du alltså måste börja att gå till en läkare. Antidepressiva är egentligen inte tänkta att användas till yngre personer då dom inte är testade för det, varför man alltså inte vet hur dom här medicinerna påverkar unga personer i längden. Trots det så skrivs dom ut till barn och ungdomar, varför det alltså är fullt möjligt att du kan få den här typen av läkemedel. Det viktiga i din situation är dock att du börjar söka hjälp så någon kan hjälpa dig med att reda ut varför du mår så dåligt. Oavsett om du får medicin eller annan behandling så är det nämligen viktigt att du och den läkare du träffar får en bild över situationen och vad som kan vara lämpligt att göra. Annars är det svårt att avgöra vilken behandling som passar även när det gäller medicin då det finns flera preparat.
Så, vänd dig till barn-, och ungdomspsykiatrin (numret finns på blå sidorna i telefonkatalogen), eller gå till närmaste Ungdomsmottagning och prata med läkaren där. Det är ett första steg. Sedan får ni tillsammans diskutera vilken behandling som är lämpligast. Men som jag sade, så är det viktigaste att du söker hjälp så du kan påbörja vägen till att må bättre.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar