Frågor och svar om skola

30 May 2004, 14:52 237
Tjej, 0 år
Question


Hej! jag har haft ont i magen jätte länge nu, och en utav mina kompisar säger att det kan bero på skolan. att jag stressar för mycket med allt jag gör i skolan och så. kan det vara så? jag har vart hos doktorn 3 ggr... o dom säger att det inte är något fel på min mage. men varför har jag då så ont? ibland kan jag inte gå för att jag har så ont. min kompis hade samma problem.. o han fick medecin för det... varför hittar dom inget på mig men på han??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om du har blivit undersökt 3 ggr utan att dom hittat något så kan det mycket väl vara så att det är stress som gör att du får ont i magen. Stress kan orsaka både huvudvärk och magont, och det är ganska vanligt att ungdomar känner av det här idag.
Men bara för att det sannolikt inte är något fysiskt fel på din mage, så innebär inte det att det är mindre allvarligt för det. Att gå runt med magont beroende på psykisk stress är lika illa som att ha ont av andra orsaker.
Nu skriver du inget om hur din vardagssituation ser ut, varför det är svårt för mig att ge dig några konkreta råd kring hur du kan minska stressen. Mitt råd blir istället att du söker upp antingen skolsköterskan, skolkuratorn, eller kuratorn på närmaste Ungdommottagning. Någon av dom kan sannolikt hjälpa dig med att gå igenom din vardag och se hur din vardagssituation egentligen ser ut. Kanske hittar ni saker ni kan ändra på som gör att stressen minskar, eller så kan ni jobba med din syn på saker och ting. Ibland kan det nämligen vara så att man går och stressar upp sig i tankarna över en massa saker. Det kanske inte är så stora saker egentligen, men dom växer sig stora i tankarna, vilket skapar stress. Detta kan man arbeta med så man lär sig att koppla av och inte går och stressar upp sig. Så, gå iväg och prata med någon som kan hjälpa dig med det här, så får ni se om det funkar och om det får någon effekt på din mage.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar