Frågor och svar om bråk

5 Jun 2004, 11:55 193
Annat, 0 år
Question


hejsan!

Jag och min flickvän, har varit tillsammans i över 1 år. Vårat förhållande är mycket bra och kärleksfullt. Det är bara det att när vi bråkar så tar ibland upp hennes före detta pojkvänner, t ex. "att så skulle aldrig han ha gjort" jag vet att man säger saker man kanske inte menar när man är upprörd på en person. Men detta sårar mig, att bli jämnförd med någon annan. Vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Precis som du säger så är det lätt hänt att man i stridens hetta säger mer eller mindre genomtänkta saker. Därför är det bäst att man tar upp sådana här saker när man inte bråkar, utan när man har det bra tillsammans.
Då är det oftast lättare både att prata och lyssna, och ännu lättare blir det om man säger till att man har något viktigt att prata om så den andre kan förbereda sig lite mentalt. Så, välj ett tillfälle när du känner att ni har det bra och säg till henne att du har en sak du vill prata med henne om. Berätta sedan för henne att du kan förstå att hon slänger ur sig saker när hon är arg, men att du ändå skulle vilja att hon försökte sluta blanda in sina före detta partners när ni inte är överens om olika saker. Berätta hur det sårar dig och hur mycket du skulle uppskatta ifall hon slutade blanda in sina ex och istället pratade om dig och henne.
Förhoppningsvis tycker hon att det låter rimligt det du säger och ni kan komma överens om att ni fortsättningsvis försöker fokusera på er istället för att dra in ytterligare personen när ni inte är överens. Skulle det sedan bli så att ni hamnar i bråk och hon glömmer bort sig så kan du helt enkelt påminna henne om er överenskommelse.
Om båda vill så förändrar man sådana här saker om man bara pratar om det, för ibland behöver man faktiskt lära sig bråka på ett schysst sätt också och tillsammans sätta spelreglerna för hur man gör när man inte är överens.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar